Od 180 lat norweska marka EPAX® oznacza to samo na całym świecie- produktypochodzące z morza o niezrównanej jakości. Nutergia i EPAX® mają te same wartości i to samo zaangażowanie w ochronę środowiska.
Nutergia zdecydowała się na użycie w SYNERBIOLU surowego oleju rybnego EPAX®, nie skoncentrowanego, aby zachować naturalne proporcje EPA i DHA oraz zapewnić całkowitą podaż kwasów tłuszczowych- możemy wtedy mówić o « lipidowym totalu », ponieważ w takich olejach znajdujemy wszystkie związki lipidowe naturalnie występujące w rybach. Nutergia jest więc jedynym laboratorium zajmującym się dystrybucją oleju EPAX® w Europie!

Dlaczego warto wybrac jakość EPAX®?
- Znak członkowstwa w GOED (Globalna Organizacja ds. EPA i DHA omega-3), która reprezentuje światowy przemysł kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Stanowi punkt odniesienia dla standardów jakości. Nakłada wymagania dotyczące metod połowu, stosowanych ryb, czystości olejów itp.
- Oleje pozyskiwane z dzikich ryb, z poszanowaniem zgodnych i zrównoważonych metod połowu.
- Gwarantuje oleje bez antybiotyków.
- Oleje z małych ryb znajdujących się na początku łańcucha pokarmowego, mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi.
- Oleje o wysokiej czystości dzięki zastosowaniu drastycznych norm: -54% zanieczyszczeń i -95% kadmu i rtęci w stosunku do norm narzuconych przez GOED.
Proces ekstrakcji na zimno naturalnych olejów
W wyniku mechanicznego procesu ekstrakcji olejów EPAX®, na zimno i bez rozpuszczalników, powstaje nierafinowany naturalny olej rybny.
Zalety:
- Ekstrakcja na zimno nie powoduje denaturacji kwasów tłuszczowych.
Ciepło może modyfikować strukturę kwasów tłuszczowych, czyniąc je nieaktywnymi lub nawet szkodliwymi. - Procesy mechaniczne, bez zastosowania rozpuszczalników chemicznych.
Brak pozostałości chemicznych w gotowym produkcie. - Gwarancja procesu produkcji kwasów tłuszczowych bez estryfikacji.
Estryfikacja to proces chemiczny mający na celu rozbicie kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w oleju w postaci trójglicerydów. Połączone z cząsteczką alkoholu kwasy tłuszczowe, następnie przekształcane są w estry etylowe, selekcjonowane i ponownie łączone w celu utworzenia nowych kombinacji trójglicerydów o różnych właściwościach. - Systematyczna eliminacja ditlenu (mniej niż 1% pozostałości tlenu na krytycznych etapach produkcji) w celu utrzymania wysokiej jakości oleju przy jak największym ograniczeniu utleniania.
Obecność tlenu może być źródłem utleniania (stresu oksydacyjnego), który zmienia kwasy tłuszczowe i prowadzi do jełczenia tłuszczów.