Układ kostno- stawowy

Układ kostno- stawowy

Nasza współczesna dieta to nadmiar mięsa, rafinowane cukry, sól, napoje gazowane itp., czyli produkty o charakterze kwasowym. Kwasy te atakują różne tkanki i aby je zneutralizować, organizm angażuje podstawowe minerały, przede wszystkim wapń i magnez, które są głównymi składnikami kości.
Zaburzenia układu kostnego, wrażliwość stawów można zatem powiązać z nadmiarem kwasów w tkankach. Sztywność, zmniejszona ruchliwość mogą również pojawiać się wraz z wiekiem, nadwagą, a oznaki uszkodzenia chrząstki pojawić się w następstwie niewystarczającej syntezy (lub spożycia) jej podstawowych składników, w szczególności glukozaminy, chondroityny i krzemu.


Włączenie do swojego menu minerałów i witamin zaangażowanych w tworzenie kolagenu zapewni prawidłowe funkcjonowanie chrząstek (Mn, wit.C) i kości (Ca, Mg, wit.D) oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej (Zn, Mg, Ca, K). Kiedy pojawią się problemy ze stawami, należy zneutralizować kwasy i odciążyć je z pomocą powszechnie występujących roślin: czarnej porzeczki, pokrzywy, lawendy, harpagophytum...